Oblikovati

Dinamična kuća s krovnim vrtovima Vodno dvorište

Dinamična kuća s krovnim vrtovima Vodno dvorište

Coral House je fantastičan projekt tvrtke Guz Architects, smješten u mirnom stambenom kvartu u Singapuru. Dom je dizajniran za mladi bračni par s troje male djece, s ciljem stvaranja prostora koji će potaknuti interakciju između članova obitelji i okruženje za igru ​​za dobrodošlicu. Kuća je izgrađena na ravnom, četvrtastog oblika i uključuje otvorene bočne prostorije kako bi prihvatila tropsku klimu. Prirodno prozračeni volumeni stvaraju dinamičan isprepleteni sastav životnog prostora i vrta, plus bazen, ribnjak i vrtovi na krovu. Jedinstveni dom stoji kao prirodna, bujna zelena oaza usred užurbanog urbanog okruženja Singapura.

  • 1 |
Bazen dubok tri metra smješten je u akrilnim zidovima koji se omotaju oko dnevnog boravka na verandi. Bazen se nastavlja spajati u plitki reflektor sa slatkom vodom kada se približavamo dnevnom i kuhinjskom dijelu, a napokon tijelo vode postaje veliki ribnjak u vodenom vrtu unutar glavnog ulaza.

  • 2 |
Dizajn ulaznih vrata je niz drvenih ploča i rešetkanog drva koji omogućava zaviriti u vrtno zelenilo unutar granica.

  • 3 |
Otvorenim obostranim stubištem penje se na krovni vrt na jednom kraju dvokatne zgrade.

  • 4 |
Nadstrešnica krovnog vrta pomaže zasjeniti prozore i moderne vanjske stolice od gorućeg sunčevog sjaja, što djeluje kao pasivan način hlađenja popločanog dijela i unutrašnjosti bez potrebe za mehaničkim hlađenjem.

  • 5 |
Bujni vrtovi pomažu u zadržavanju vode čime smanjuju pritisak na sustav površinskih voda u vrijeme obilnih kiša. Opsežno uređenje okoliša na svim katovima dovodi do smanjenja ugljičnog dioksida iz obiteljske kuće.

  • 6 |
Kružni rez na gornjoj palubi omogućava sunčevoj svjetlosti da njeguje drvo zasađeno u donjim krovima, i pruža mu prostor za rast. Umirujući vidik mladog stabla, s okolnim mini vrtom i bazenom za razmišljanje, može se uživati ​​iz unutarnje blagovaonice s jedne strane i otvorenog dnevnog boravka s druge strane. Unutarnji uređenje unosi prirodni osjećaj vanjskog prostora uključivanjem namještaja od drva i naglaska, a sve je postavljeno na jednostavan prozračni bijeli pozadini.

  • 7 |
Kuća koristi unakrsnu ventilaciju kao još jedan pasivni princip zaštite okoliša da bi umanjila potrebu za mehaničkim hlađenjem; ovo je maksimizirano položajem izrade na gradilištu.

  • 8 |
Na drugom katu glavna spavaća soba i kupaonica odvojeni su od dječjih soba glavnim stubištem i prizemnim staklom. Prozirne ograde sa svake strane slijetanja pružaju zeleni pogled s jedne strane i pogled na prizemlje s druge strane. Snažna narančasta pruga odlazi s bijelo obojenih zidova na prizemlju prvog kata; odgovara toplini drvene tonske strukture, uokvirivanju, podovima i stropnim pločama. Obojeni dio okvira je prozorima studije, gdje možemo vidjeti obilje računalne opreme i uredskih polica.

  • 9 |
Pri prolasku kroz glavni ulaz susreli smo se s ribnjakom u središnjem dvorištu s vodom. Otok ispunjen drvećem postavljen je u njegovom središtu, a lišće se ljuljalo na blaženom hladu kroz povjetarac. Vruća voda, riba za plivanje i vijugave hrpe unose pokret i život u dizajn dvorišta, privlačeći više prirodu, a ne cigle i mort napravljene od čovjeka.

  • 10 |
Akrilne strane otvorenog bazena protežu se do razine podruma kuće, gdje postaju prozori medijske sobe i kupaonice. Vodeni pogledi filtriraju prirodnu svjetlost u podzemne prostorije, treperavim pokretom, na područje koje bi inače bilo vrlo mirno i sjenovito mjesto. U podrumskoj kupaonici nalazi se zakrivljeni zid od mozaičnih pločica koji igra na temu vode, raspoređen u dizajnu koji izgleda poput mjehurića. Zrcalo bez okvira na jednom kraju sobe udvostručuje izgled prostora, a također udvostručuje pogled na bazen.

  • 12 |
Čini se da plodna sadnja slijeva sa svake površine kao da je priroda preuzela zemlju i traži povrat zemlje.

  • 13 |
U prizemlju se nalazi mnoštvo blagovaonica koje pružaju mogućnosti za al fresku obroke, unutarnje svečane večere i ležerne zalogaje pravo u kuhinji. Područja usluga i spavaće sobe skrivene su od običnog pogleda iza glavnog stubišta. U prizemlju se nalazi i spavaća soba za goste, udoban dnevni boravak i nekoliko garderoba, ali središnje vodeno dvorište s vrtom zauzima najveći najveći dio prostora kuće.

  • 14 |
Na svakom krilu zgrade može se uživati ​​različit krovni vrt koji će služiti glavni spavaći apartman i odvojene spavaće sobe za djecu. Domaćem uredu pristupa se s matične strane i pruža dvostruku radnu stanicu.

  • 15 |
U podrumskoj sobi za medije nalazi se nekoliko prostora za opuštanje.

  • 16 |
Glavnim stubištem vodi se iz središnjeg dvorišta u prizemlju.

  • 17 |
Krovni vrtovi i zrela stabla zamagljuju razine kuće, pereći masu na dva kata. S ulice se vidi kako se spavaća soba vidi kako viri iznad granice krovnih vrtova i nadvisoke vegetacije.


Evo još jednog doma koji je u svom stilu potpisao isti arhitekt: Serene Sun House


Gledaj video: Zeleni krovovi za manje režije (Prosinac 2021).